fredag, februari 12, 2010

Vänner

Vänner, vad är en vän egentligen? Enligt wikipedia är; Vänskap en typ av social relation, i vilken de båda parterna hyser ömsesidig tillit till varandra.

Jag har alltid tyckt om att hitta nya vänner och vänskap med en person är alltid värdefull.

Man brukar prata om äkta och oäkta vänner. Vad menas med det? En oäkta vän, är ofta en sådan vän som umgås med dig för att de har något att vinna på det, antingen socialt eller pengamässigt. Dessa brukar snabbt avslöja sig själva. En äkta vän är en person som umgås med dig för att du är du och inget mer. Dessa vänner varar ofta livet ut.

Alla har väl när de va yngre haft en så kallad bästa vän, det var den vän man självklart tyckte var bäst av alla. Många har kvar sin bästa vän långt in i vuxen ålder men de kallas då barndomsvän/ner.

För att kunna bevara en vän en längre tid gäller det att vara äkta mot vännen och sig själv. Detta är inte alltid så enkelt som det låter. Det krävs mycket för att två personers kemi ska stämma överens, man behöver vara ödmjuk och förstående, kunna sätta sig in i hur den andre tänker. Man kommer inte alltid komma överens, men som en vän accepterar man att man kan ha meningsskiljaktigheter.

Missförstånd har förstört många vänskapliga relationer, detta uppstår oftast på grund av kommunikations brist. I dagens samhälle är internet och mobilen en stor utlösande faktor när det gäller missförstånd. Detta på grund av att sinnesstämning och kroppsspråk inte kan avläsas. När man kommunicerar med dessa bör man tänka på att det lätt uppstår missförstånd.

Att avsluta en vänskaplig relation är inte alltid enkel, man kanske känner att man inte har tillit till personen i fråga längre. Ofta är relationen till personen i fråga starkt samman knuten till andra vänskapliga relationer. Det bästa man kan göra i denna situationen är att prata med personen, kanske har det endast uppstått ett missförstånd som gjort att man tappat tilliten. I de flesta fall löser sig allt genom att prata öga mot öga.

En människa är en människa och denne har både fördelar och brister. Ingen kan vara perfekt. Man passar inte alltid ihop med alla, personkemin är något som behöver stämma överens.

Om man vantrivs och mår dåligt av en vänskaplig relation ska man inte plåga sig själv och fortsätta den. Avsluta den värdigt, man behöver inte skiljas som ovänner bara för att man inte kommer överens. Om en vantrivs i relationen, vantrivs troligtvis båda. Prata om det som vuxna människor.

Jag har tre vänner som utmärker/har utmärkt sig mest i mitt liv. Sanna Karlsson, en bästa vän, barndomsvän, hon har funnits där i hela mitt liv. Detta är en vän jag håller högt. Emily Strauss, vi lärde känna varandra under gymnasietiden, hon har alltid varit en bra vän, även om vi inte träffas så ofta så vet jag att hon finns där och att vi ställer upp för varandra. Annie Rosen, en vän sedan några år tillbaka, hon vill alltid allas bästa, stöttar alltid mig och har funnits för mig sedan den dag vi träffats.

Som jag nämnde tidigare tycker jag om att hitta nya vänner, ibland lyckas man hitta en vän som varar, ibland hittar man en vän som inte varar lika länge. Oberoende på vilket, utbyter man alltid erfarenheter och man lär sig alltid något. Man lär så länge man lever. De vänner som inte står en nära har man fortfarande ett utbyte med, dessa vänner är även de värdefulla. Det är ens vänskapskrets. De personer man vill kopplas ihop med. Vilka dina vänner är säger också mycket om vem du är.

En vän är alltid en vän, det spelar ingen roll hur "nära" ni är, alla vänner betyder lika mycket. Vårda och ta hand om dina vänner, du vill inte vakna upp en morgon och inse att du inte har en enda vän. Man behöver inte har regelbunden kontakt för att visa att någon betyder något. Bara du hör av dig någon gång ibland och frågar hur personen i fråga mår och visa att du bryr dig om. En människa utan vänner är en människa utan liv.

Utfrysning av en person är ett av de kraftfullaste vapen en vän äger, detta kan ske i grupp eller av en enskild person. Oberoende på vad, så gör båda lika ont. Detta kan ske både omedvetet (då sker det ofta på grund av att en person vantrivs i en situation och vill ha förändring men är okapabel till att uttrycka det i ord.) eller medvetet (då är personen/personerna medvetna om vad dom gör och varför.) Jag skulle vilja påstå att den omedvetna utfrysningen är av det värsta slaget då ofta personen som gör det är omedveten om att den gör det och den som drabbas ofta inte vet varför.

Dina vänner är det bästa du har, ta vara på dem!

2 kommentarer:

Emily sa...

Ja de är trist att vi inte kan träffas så ofta!
Men det är alltid att höra av sig om det är ngt! :)och alla andra gånger med för den delen. :P
Love you! <3

Annie sa...

Älskar dig gumman!