Vad finns att göra åt saken och vad kan det bero på?
1: I hästens naturliga beteende gnager de bark och trä
Sysselsättningsbrist eller brist på grovfoder, troligare än vitamin- eller mineralbrist.
Sysselsättning har hon eftersom hon går ute mellan ca 07:00 - 21:00 i en hage med träd osv. Brist på grovfoder tror jag inte heller att de är eftersom hon får så mycket hon orkar äta inne. Vitamin och/eller mineralbrist kan det vara då hö:t ej är analyserat och hon ej får något kraftfoder.
2: Hästar gnager gärna på trä framför allt vinter tid. Man löser det genom att hugga en gran eller grangrenar och ge dom antingen i hagen eller i boxen. Då gnager dom hellre på det än på inredningen.
Detta skulle kanske vara en lämplig lösning, tål att testas.
3. Kan vara fosforbrist - du kan prova att ge vetekli under en period och se om det blir någon förändring.
Om din häst är extra förtjust i trä målat med falu rödfärg - så har den sannolikt kopparbrist.
Grovfoder är ju förstås viktigt - det är dessutom där som hästen har de flesta vitaminerna & mineralerna
Vetekli går att testa, tror inte att det är någon speciell färg hon är förtjust i så tror inte riktigt på kopparbrist. Grovfoder får hon gott om så tror inte att det är problemet.
4. ASPBARKS pellets är bra när hästen gnagde på väggar, staktetstolpar , efter 4-5 dagar slutade hästen helt.
Låter jätte bra, frågan är om det är bra. Men om det fungerar så bra som det sägs ska det självklart testas!
5.Hästar gnager på trä, fram på senvintern i synnerhet.
Det är ingenting konstigt eller onormalt och tyder INTE på några brister i fodret.
När jag läser tråden blir jag lite avundsjuk på den som kom på ideen att sälja aspbarkspellets, jäsiken vilket bra sätt att tjäna pengar om man har lite skog. Asp växer som ogräs, är värdelöst att elda med, är inte särskilt bra som fiberråvara... men vänta :idea: man kan sälja till hästfolk :rofl: :rofl: :rofl:
Smeta på tjära eller diesel där du inte vill att haästen ska gnaga och så slänger du med några dars mellanrum in lite sly till hästen, det är ganska få markägare som blir arga om du hugger lite små aspar här och var (så länge det inte rör sig om inplanterad hybridasp dvs).
SEN tar du pengarna som du skulle ha köpt aspbarkspellets för och köper dig god choklad och ett gott portvin att skölja ned chokladen med.
Ja, en väldigt bra synpunkt. Är man kanske lite för lättlurad? Men men tjära eller diesel låter inte för komplicerat. Men brandrisken? humm.. Här återkommer åsikten om att man kan slänga in träd grenar till hästen. Verkar vettigt och billigt..
6.Träätning är oftast ett fysiologiskt beteende. Alltså att hästen har brist på fiber i fodret och får då i sig fiber genom att äta trä. Kan vara så att ert hösilage har låg ts-halt och att han helt enkelt får i sig för lite grovfoder, alltså i ts... Känn på hösilaget, känns det blött eller torrt?
Eftersom Pax får både hösilage/ensilage och hö tror jag inte att detta är problemet.
7.Träätning kan bero på för lite grovfoder alt. proteinbrist. Vid proteinbrist så "smakar" hästen på olika saker i omgivningen för den "känner" att den har brist på nånting. I boxen finns inte så mycket att tillgå utom trä..
En del tror att trääting är en betendestörning eftersom det verkar smitta, vilket det inte är. Det är social facilitering (dvs. att en häst vill göra som de andra hästarna, som t.ex. om en dricker går gärna de andra o dricker).
För lite grovfoder är det ju inte, så kanske proteinbrist. Kanske dax att börja ge kraftfoder igen? Skönt att höra att det inte är en betendestörning, är fler än Pax som tuggar trä i stallet o det kan ju vara förklaringen då.
Sammanfattning;
Många tror på det här med Aspbarpellets men man kan ju lika gärna då lägga in sly/grenar från ASP. Vilket är billigare och kanske mer miljövänligt? Det var någon som trodde att vetekli kunde hjälpa och det är inga problem att testa det. Mineral, vitamin eller proteinbrist kan hjälpas med lite kraftfoder eftersom hästarna i stallet får tillräckligt med hösilage/hö så är det ju inte fiberbrist iaf. Sysselsättning är troligtvis inte heller problemet eftersom de flesta går på lösdrift o de som inte gör det är ute under större delen av dagen. Sen fanns det också en åsikt om att det inte är brist på något och att man bara kunde smeta på tjära eller diesel, men brandrisken då? Om trät är dränkt i Diesel? Vet inte..
Åsikterna jag samlat här kommer från Bukefalos och kan inte säga annat än att åsikterna är delade om vad som orsakar beteendet och vad man kan göra åt det.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar